Ismét eredményes volt a „Dunán innen, Tiszán Túl” Budapest és Pest megyei elődöntője

2015. május 16-án második alkalommal is Nagykovácsiban került megrendezésre a Kárpát–medencei „Dunán innen, Tiszán túl” gyermek- és ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny budapesti és pest megyei elődöntője. Az égieknek köszönhetőn idén is ragyogó napsütéses idő fogadta a résztvevőket. A tavalyi versenyzői létszámot felülmúlva 340 gyermek mutatta be tudása legjavát az idei tehetségkutató neves zsűrije előtt. Ez alkalommal négy versenyszámban öt helyszínen (népdal I-es és II-es korcsoport, népzene, népmese, néptánc) zajlottak a megmérettetések.

A Tisza István téren tíz órakor induló barantás ostormenetet követően a népdal zsűrijének közreműködésével Himnuszt énekelve vette kezdetét a megnyitó, melyen köszöntő beszédet tartott Kiszelné Mohos Katalin (fővédnök), Nagykovácsi Nagyközség polgármestere; Vukics Ferenc (fővédnök), a baranta alapítója és az Országos Baranta Szövetség elnöke; Diószeghy Tünde, a Nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója; valamint Rápóti-Fekete Mónika, a tehetségkutató Kárpát-medencei döntőjének szervezője. A település idén is kiváló, a rendezvény jellegéhez illő környezetet biztosított. A gyermekek versenyeivel párhuzamosan több program is várta a látogatókat. A Tisza István téren, a néptánc színpad környezetében kézműves vásár és kézműves gyermekfoglalkoztatók, a templom kertben és a Nagykovácsi Általános Iskola mellett baranta gyermekfoglalkoztató és népi játékok várták az érdeklődőket. Többek között ki lehetett próbálni az íjászatot, a vívást, a csatakereszt- és kelevézhajítást, a métát és a csürközést is. Aki kevésbé mozgásigényes programot keresett, az Óperencia mesesátorban hallgathatta Böde Péter vándor meseíró meséit és előadásait. A versenyszámok lebonyolítását követően egy felvonulásra került sor, melynek főszereplői természetesen a részt vevő gyermekek, a velük érkezett szülők, felkészítő tanárok, barantások és a csatlakozni kívánó látogatók voltak. A hosszan „daloló és kígyózó” sor célállomására, a rendezvény központjába a Tisza István térre érve igazi forgataggá változott és nem mindennapi élményt nyújtott a résztvevőknek és nézőknek egyaránt. A helyi Rézpatkó néptáncegyüttes moldvai koreográfiáját követően a Zrínyi Baranta SE, Királyi Sólymok Buda Baranta, Szondy György Baranta, Napsólyom Baranta csapatok összevont, gyermek- és ifjúkorú barantásaiból verbuválódott baranta bemutató következett a gálaműsor keretein belül.

Az ünnepélyes eredményhirdetés során a kézműves ajándékok mellett, az önkormányzat és Bán György népi hangszerkészítőnek köszönhetően gazdára találtak a külön erre az alkalomra készített egyedi népi furulyák is. Emellett a népmese kategóriában Petőváry Zsolt (KÓPÉ UVSE) által különdíjként felajánlott, olimpiai és világbajnok vízilabdázóink által dedikált vízilabda is méltó helyre került. Minden továbbjutó szereplési lehetőséget nyert a 2015. május 30-ai Budakeszi Városi Gyermeknapra is.

A budapesti és pest megyei „Dunán innen, Tiszán túl” tehetségkutató szervező csapata ezúton is gratulál minden versenyzőnek és továbbjutónak, és sok sikert kíván mindenkinek a 2015. június 6-ai miskolci döntőre. Természetesen további jó tanulást, élményben gazdag gyakorlást és készülést kívánunk minden ifjú tehetségnek a soron következő megmérettetésekhez és természetesen jövőre is nagy szeretettel várunk mindenkit Nagykovácsi elődöntőjére!

Bognár István
főszervező


Fővédnökök

Kiszelné Mohos Katalin

Kiszelné Mohos Katalin

Nagykovácsi polgármestere

Vukics Ferenc

Vukics Ferenc

A Baranta alapítója,
az Országos Baranta Szövetség elnöke


Műsorvezetők

Fekete Máté

Fekete Máté

Néptánc

Zrínyi Baranta SE

Németh Zoltán

Németh Zoltán

Népmese

Zrínyi Baranta SE és
Béri Balogh Ádám Baranta Egyesület

Patrubány Anna

Patrubány Anna

Népzene


Andrási István

Andrási István

Népdal I. korcsoport
(6-12 évesek)

Zrínyi Baranta SE

Andrásiné Bereczky Réka

Andrásiné Bereczky Réka

Népdal II. korcsoport
(13-18 évesek)

Zrínyi Baranta SE


Helyszín

Nagykovácsi település közúton csak egy irányból érhető el. Budapest felől a hűvösvölgyi Nagyrét elágazástól (ahol el lehet kanyarodni Budakeszi és Solymár felé is), az M1-M7-M0 autópálya-csomópont felől Budakeszin, a 10-es út felől Solymáron keresztül közelíthető meg. Budapestről a Hűvösvölgy végállomásról induló 63-as BKK autóbuszjárat célállomása a település központjában van, vasút nem érinti.

BKK buszmenetrend Nagykovácsiból Hüvösvölgybe BKK buszmenetrend Hüvösvölgyből Nagykovácsiba